Image 1

Geleneksel yapıdan sıyrılarak alternatif yayıncılığa taşınan spor medyası, Youtube gibi platformlarda kendini daha bağımsız ve yaratıcı bir konuma yerleştiriyor. 27 Ocak 2025

Alternatif yayıncılıkla birlikte daha geniş bir kitleye hitap eden spor medyası artık gazete ve dergi sayfalarından taşınmaya başladı. Günümüzde spor yorumları ve analizler online platformlarda daha çok takip ediliyor. Duayen yorumcular ve spor muhabirleri artık Youtube platformu ve sosyal medyadan takipçileriyle daha rahat ve özgün tarzıyla buluşuyor. Bu alan aynı zamanda amatör yayıncıların ve muhabir adaylarının da kendini göstermesine olanak sağlıyor.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Arş. Gör. Ömer Kısaoğlu tarafından gerçekleştirilen çalışmada çevrim içi imkânların getirdiği değişimlerin belirlenmesi amacıyla YouTube’daki spor yayıncılığı faaliyetleri inceleniyor. Spor içeriği üreten kanallardan 8 temsilciyle gerçekleştirilen çalışmaya göre YouTube’un yaratıcı ve bağımsız medya ortamı sağlaması, yayınların ücretsiz dağıtılabilmesi, izleyicilerden geri bildirim alınabilmesi, tepki ve etkileşime olanak tanıması gibi özellikleri özgür ve yaratıcı yayıncılık için önemli bir zemin oluşturuyor. Ayrıca Youtube’da başarılı olabilmek kaliteli ve sürekli içerik üretmekten geçiyor.

Kaynak: İdeogram

Bireysel üretim teşvik ediliyor

YouTube’un sunduğu ortamla birlikte spor medyası değişirken içerik üretimi de artıyor. Çevrim içi platformlarla program yapısı farklılaşıyor ve programlar geleneksel medyadan uzaklaşıyor.

“Yeni Medya Olanaklarıyla Değişen Yayıncılık Biçimleri ve Youtube’da Spor Yayıncılığı” adlı çalışmada geleneksel televizyon kanallarında yer almış veya aktif olarak yer alan ve Youtube’da spor yayıncılığı yapan en popüler kanallardan 8 kişi ile görüşülüyor.

Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3362176

Dağıtım, içerik üretimi, izleyici ve reklam olmak üzere 4 ana kategori ile 10 alt kategorinin belirlendiği araştırmada katılımcıların tamamı “Kişiler bireysel medya organlarına dönüşmektedir” ifadesini onaylıyor. Çalışmada katılımcıların ifadelerinden YouTube’un bireysel üretimi teşvik eden bir platform olduğuna ulaşılıyor. Örneğin Ufuk Kaan Karacan YouTube’un “sen de gel katıl bize” anlayışı olduğunu belirterek YouTube’un insanları içerik üretmeye davet ettiğine dikkat çekiyor. Evren Göz ise geleneksel medyanın ağırlığı yerine bireysel üretimin önem kazandığını belirtiyor.

Kaynak: İdeogram

Kullanıcılar yaratıcılıklarını ortaya koyabiliyor

Bireysel yayıncılara göre bir televizyon kurumuna bağlı olunmaması ve program türü, süresi gibi gerekliliklerin ortadan kalkması bağımsızlaşmayı getiriyor. YouTube, yaratıcı ve bağımsız bir medya ortamı sağlıyor. Katılımcılardan Okay Karacan dijitalleşen medyanın getirdiği değişimi “Dijitalle birlikte, daha özgür, bağımsız, sınırların içerisine asla girmeyen, herkesin kendi yaratıcılığını ortaya koyduğu sonsuz bir alan açılmış oluyor” sözleriyle ifade ediyor.

Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3362176

Hız önemli

Geleneksel medya ile kıyaslandığında çevrimiçi medyanın tepki ve etkileşime olanak tanıması YouTube üzerinde yayıncıların izleyicilerden hızlı biçimde geri dönüş alabilmesini sağlıyor. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile gerçekleştirilen çalışmada katılımcılar özellikle haber konusunda içeriğin hızlıca oluşturulup dağıtılmasının dijital dönüşümle birlikte oluştuğunu vurguluyor. İnsanların bir olayı anında öğrenmek istediği belirtiliyor. Yani gündemin kısa sürede tartışılıp geçilmesi, içeriklerin hızlıca çıkarılmasını ve program sürelerinin kısa olmasını gerektiriyor.

Katılımcıların 4’ü izleyicilerden aldıkları beğeni, yorum gibi geri dönüşlere göre içeriklerini biçimlendirdiklerini ifade ediyor. Ancak çevrim içi medyanın sağladığı bu olanak izleyiciyle samimi bir ilişki kurulmasını sağlayabildiği gibi kimi zaman da izleyicinin saldırgan veya kaba yorum yapmasına yol açabiliyor.

Kısa ve net olunmalı

Araştırmada görüşülen katılımcıların 4’ü ise YouTube Analytics’in sağladığı izleyici ölçümlerinin önemine dikkat çekiyor. Platformun algoritmasında öne çıkmak için yayıncıların sürekli içerik üretmeleri gerekiyor. İçerik üretimine ara verilmesi algoritmada geride kalmayı getirebiliyor. Bu sebeple yayıncılar gündemden düşmemek için izleyicilere sürekli içerik sunuyor.

Ayrıca içeriklerin dinamik bir yapıda olması gerekiyor. Ergin Aslan YouTube’daki anlatım biçiminin televizyondan farklı olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor:
“YouTube gibi dijital ortamda kısa cümleler, net cümleler, spot cümleler söyleyerek pat pat geçiyor olmanız lazım. Bu yeni bir yayın taktiği, yeni bir yayın biçimi ve yöntemi demek.”

Kaynak: Freepik

Reklamlar içerikleri belirliyor

Çalışmaya göre sosyal ağ siteleri reklam çalışmalarının çeşitlenmesine katkı sağlıyor, ayrıca çevrimiçi medyanın olanakları geleneksel medyadan daha esnek uygulamalara izin veriyor. Konuyla ilgili 3 katılımcı YouTube’da reklam konusunda esneklik olduğunu belirtiyor.

İnsanların dijital medyaya daha fazla zaman ayırması markaların da dijitale yönelmesini sağlıyor. YouTube kanallarına gelen reklamlar içeriği belirliyor. Araştırmaya katılan içerik üreticilerinden biri “Doğrudan sponsorla eşleştirilen içerikler yapmaya başladık. Mesela BTC Türk, Milli Takım sponsoru olduğu için Milli Takım ağırlıklı yayınlar yapıyoruz ve onların reklamını veriyoruz. İşte Yemek Sepeti’yle futbolla yemek kavramlarını eşleştirerek yayınlar yapıyoruz.” diyerek sponsorla eşleştirilmiş reklamları kullandıklarını belirtiyor. Ayrıca yemek servisi, alışveriş gibi alanlarda dijital hizmet veren şirketler YouTube’da daha fazla reklam veriyor.

#YouTube #Spor #Yayıncılık #Sporyayıncılığı #Medya

TikTok WhatsApp