Endüstri yapılarının yapım öncesi, esnası ve sonrasında sürdürülebilir olması için LEED sertifika kriterlerine uygun olması oldukça önemli. Kocaeli’de yapılan araştırmada, kentte LEED sertifikasına sahip endüstri yapılarının, su verimliliği ve sürdürülebilir arazi kategorilerinde yüksek başarılar elde ettiği, enerji kategorisinde ise başarı oranlarının düşük kaldığı tespit edildi.
23 Ekim 2024
Kocaeli’de bulunan Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED) sertifikasına sahip endüstri yapılarının sertifika kriterlerinin tümünü karşılamadığı belirlendi.
Dünyadaki endüstrileşme hızı ve nüfus artışına bağlı olarak yaşanan çevre sorunları birçok konuda önlem almayı gerektiriyor. Topyekun bir çabayı öne çıkaran bu önlemlerin gerekliliği yapılar konusunda da geçerli. Daha sürdürülebilir yapılar için yeşil binalara yönelinmesi gerekiyor. Özellikle endüstri yapılarının sürdürülebilir olması hem yapının varlığı hem de çevre ile olan etkileşimi bakımından hayati bir öneme sahip. Sanayileşmenin giderek artması, bu durumu bir tercih değil zorunluluk olarak karşımıza çıkarıyor.
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Hatice Savaş ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüveyda Kömürlü, “Yeşil Bina Sertifika Sistemlerinden LEED Sertifikasının Endüstri Yapılarında İncelenmesi” adlı çalışmalarında, Kocaeli’nde bulunan LEED-NC v2009 yeşil bina sertifikasına sahip 10 endüstri yapısını incelendi. LEED sertifikasına sahip bu endüstri yapılarının, sertifika kriterlerinin tümünü karşılamadığı tespit edildi.
Araştırmacılara göre Kocaeli gibi sanayinin yoğunlaştığı bir ilde, endüstri yapıları açısından yeşil bina sertifika sistemlerinden biri olan LEED-NC v2009’u incelemek, yapılar arasında değerlendirmeler yapmak ve bu bağlamda LEED sertifikasının başarılarını irdelemek açısından oldukça önemli.
Kaynak: Freepik
Yeşil bina kriterlerine uygun binalar tasarlanabilmesinin yolunun sürdürülebilir mimariden geçtiğini vurgulayan araştırmacılara göre;
“Sürdürülebilir mimarlık anlayışı, doğal çevreye saygı gösteren, ekolojik çevreye uyum sağlayan ve bu bakış açısını her koşulda benimseyerek geliştirmeye çalışan bir anlayıştır.”
Mimarlık ve Yaşam Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, endüstri yapıları aşağıdaki kriterler üzerinden değerlendiriliyor;
Kaynak: Yeşil Bina Sertifika Sistemlerinden LEED Sertifikasının Endüstri Yapılarında İncelenmesi
Savaş ve Kömürlü’nün yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre 10 endüstri yapısı sürdürülebilir arazi ve su verimliliği kategorisinde yüzde 50’nin üzerinde başarı sağlıyor. Enerji ve atmosfer kategorisinde 6 yapının, iç mekan çevre kalitesi ise kategorisinde 2 yapının yüzde 50’nin üzerinde başarı sağladığı, malzemeler ve kaynaklar kategorisindeki başarılarınsa yüzde 50’nin altında kaldığı görülüyor.
Çalışma sonucunda elde edilen veriler, inceleme konusu olan endüstri yapılarında yoğun olarak sürdürülebilir arazi ve su verimliliği kategorilerinde tasarım ve uygulama stratejilerinin yapıldığını ortaya koydu. Bu durum sonucunda, endüstri yapılarının, su verimliliği ve sürdürülebilir arazi kategorilerinde yüksek başarılar elde ettiği görülürken enerji kategorisinde ise başarı oranlarının düşük kaldığı anlaşıldı.
Kaynak: Freepik
Savaş ve Kömürlü, endüstri yapılarının yeşil bina kriterlerine uygun olarak yapılmasının hem inşaat hem de sanayi sektöründe tüketilen enerji miktarını azaltacağını belirtiyor. Diğer yandan, yüksek kapasiteli bu yapılarda çalışanlar, daha sağlıklı ve konforlu mekanlarda çalışma olanağına kavuşabilir. Bu nedenle başarı oranı yüksek yeşil binalar üretebilmek için başarı sağlanamayan ve başarı oranı düşük olan kategorilere yönelik araştırmalar yapılması ve bu yönde stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor.
Kocaeli gibi sanayinin yoğun olduğu ve bu nedenle kirlilik oranının da sürekli arttığı şehirlerde daha sürdürülebilir yapılar için yeşil bina kriterlerine uygun yapılar tasarlamak önem taşıyor. Endüstri yapılarının şehirlerle iç içe olduğu ve çevrelerini direkt olarak etkilediği göz önüne alındığında, yeşil bina kriterlerine uygun yapılar tasarlamanın önemi de bir kez daha anlaşılıyor.
Kaynak: Freepik
Yapıları değerlendirmek için birtakım yeşil bina sertifika sistemleri bulunuyor. Binalar bu sertifika kriterlerine göre derecelendiriliyor. LEED (Leadership Energy Environmental Design - Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) sertifikası da bu sertifikalardan biri. Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen yeşil bina derecelendirme sistemi olan LEED, bütün yapı türleri ve iç mekanlar için uygulanabilir nitelikte. Bu sertifikanın önemine değinen Kocaeli Üniversitesi araştırmacıları, yeşil bina tasarımının gerekliliğini şu şekilde ifade ediyor:
“Teknolojinin gelişmesi ve insanların ihtiyaçları doğrultusunda, endüstri ve endüstri yapıları gelişimini ve değişimlerini sürdürecektir. Bu sebeple, endüstri yapılarının sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tasarlanması ve yaşam döngülerini devam ettirmeleri önem kazanmaktadır. Yeşil bina tasarımı, çevreye duyarlı olmasının yanında kullanım sırasında da tüketilen enerjiyi azaltmakta ve bu sayede toplam maliyeti düşürebilmektedir. Diğer taraftan çalışan kapasiteleri yüksek olan bu yapı türünde insan sağlığını korumak ve konforunu sağlamak oldukça önemlidir.”
Çalışmada, endüstri yapıları için sertifika değerlendirme kategorilerinden hangisine öncelik verildiğini anlamak amaçlanıyor. Ayrıca yapılarla ilgili ortak çözüm noktalarının neler olduğunu belirlemek ve yapılar arasında değerlendirme yapmak hedefleniyor. Bu bakımdan yapıların başarı oranları, LEED sertifika sisteminin önem sıralaması ile kıyaslanıyor.
Araştırmada elde edilen veriler, literatür taraması yöntemine dayanıyor. Araştırmada yer alan LEED puan tablolarındaki bilgilere ise USGBC’nin web sayfasında yer alan yapılara ait skor kartları üzerinden ulaşılıyor.
# yeşilbina # endüstriyapıları #sürdürülebilirlik #LEEDsertifikası #Kocaeli #sanayileşme