Spor faaliyetleri, çocukların ve gençlerin sağlıklı bir şekilde büyümelerinde önemli bir rol oynuyor. Düzenli fiziksel aktiviteler, çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde sosyal becerilerini geliştiriyor ve asosyalleşmelerin önüne geçiyor. Ayrıca çocukluk döneminde fiziksel etkinlikler, hastalık risklerini azaltıyor ve obezite riskini önlüyor.
Merve Dilmeç, 05 Ağustos 2024
Çocukların ergenlik dönemi öncesinde ve sonrasında yaptıkları sportif faaliyetler, sağlıklı bir fiziki yapıya sahip olmalarına, zihinsel ve sosyal olarak gelişmelerine katkı sağlıyor. Dolayısıyla çocukların küçük yaşlardan itibaren spor aktivitelerine devam etmeleri, zamanla toplumda görev almalarına ve sosyalleşmelerine yardımcı oluyor.
Çocukların düzenli olarak yaptığı antrenmanlar, vücutlarında olumlu yönde değişikliklere sebep oluyor. Bu değişiklikler arasında vücut yağ oranı ile kan yağ oranının düşmesi, kolesterolün azalması yer alıyor. Çocukların sportif faaliyetler sayesinde solunum fonksiyonları gelişiyor, metabolizmaları hızlanıyor ve esneklikleri artıyor. Ayrıca spor, zihinsel sağlığı olumlu etkileyerek stresi azaltıyor ve ruh halini iyileştiriyor.
Spor antrenmanları, sporcunun fiziksel sağlık (kondisyonel) ve fiziksel yeteneklerini çeşitli durumlar için etkin bir şekilde kullanmasına (koordinatif yetilerin tamamı) odaklanıyor. Dolayısıyla hız, kuvvet, dayanıklılık, çeviklik, özel durumlara uyma yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olarak, sporcuların performansını artıracak ve sağlıklarını koruyacak antrenman programları oluşturuluyor. Özellikle yüzme sporu, bu temel özelliklerin tümünü geliştirme fırsatı sunuyor, kas gücü ile esnekliği geliştiriyor, çeviklik ve koordinasyon gerektiren hareketleri içeriyor.
Kaynak:Canva
Giresun Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Şevki Kolukısa ve serbest araştırmacı Seval Dizdar’ın “10-12 Yaş Grubu Çocuklara Yüzme Sporunun Anatomik ve Fiziksel Gelişimine Etkisinin İncelenmesi” adlı çalışmasında olimpik bir spor branşı olan yüzme, kişinin suyun içinde vücudunu doğru hareketlerle suyu iterek ilerlemesi olarak tanımlanıyor. Makalede, çocukların yüzmede sportif anlamda verim kazanmaları için performans (başarı, etkinlik), anatomik (vücut yapısı) özellikler ve iyi eğitimli bir antrenörle çalışılması gerektiği vurgulanıyor. Anatomik özellikler dışında erken yaşlarda yüzmeye başlayan sporculara dikey sıçrama, solunum işlevleri ile esneklik gibi fiziksel testler yapılıyor.
Uluslararası Bozok Spor Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, sporculara uygulanan fiziksel testler büyüme, olgunlaşma, bilişsel gelişme ve kişilerin sağlığına olan etkisini değerlendirmek için yapılıyor.
Sporculara çalışmaya katılmadan önce ve sonra anket ve testler uygulanıyor. Bu testler; sporcuların vücut ağırlığı, boy-kulaç uzunlukları, nabız ölçümleri, esneklik, şınav ve mekik gibi egzersizleri içeriyor. Test sonuçlarından elde edilen veriler, SPSS (veri kodlama ile analiz programı) programında analiz edilecek şekilde kodlanarak değerlendiriliyor. Yapılan analizde yüzmeye giden sporcuların vücut ağırlıkları, boy-kulaç uzunlukları ve nabızlarında gelişme olduğu tespit ediliyor. Ayrıca sporcuların bacak kuvvetlerinin geliştiği görülüyor.
Prof. Dr. Şevki Kolukısa ve serbest araştırmacı Seval Dizdar’a ait çalışmada, yüzme sporu ile ilgilenen çocukların yüzmeyle birlikte hormonlarının ve boy uzunluklarının olumlu yönde etkilendiği belirleniyor. Sporcuların vücut ağırlıklarının spor yapmayan kişilere göre daha yüksek olduğu, esneklik ölçümlerinin fazla olduğu ve dikey sıçrama kuvvetinin artığı tespit ediliyor.
Çocukların spora bağlı gelişimlerini takip etmek için düzenli fiziksel testler yapılması ve sonuçlara göre kişiye özel antrenman programlarının düzenlenmesi gerekiyor. Bu sayede, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarının en üst düzeye çıkartılmasına destek veriliyor.