Image 1 Image 2

Uzak mesafe evlilikleri, küreselleşme ile değişen iş ve yaşam koşullarına bağlı olarak eşler arasında giderek yaygınlaşıyor. Evliliği uzak mesafeden sürdürmek eşler için beraberinde birçok fedakârlık davranışı gerektiriyor. Günümüzde artan uzak mesafe ilişkileri kişiler arasında olumlu veya olumsuz nedenler oluşturabiliyor. 30 Ekim 2024

Aile kavramı, toplumda genellikle biyolojik ve psikolojik bağları olan, aynı hanede yaşayan bireylerin oluşturduğu bir yapı olarak tanımlanıyor. Ancak iş alanlarının çeşitlenmesi, ekonomik faktörler, yaşam koşullarının değişmesi, göç, mecburi hizmetler ve tutukluluk gibi nedenlerden dolayı, çiftler bazen fiziksel olarak ayrı yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu durum, değişen iş, yaşam ve erişim olanaklarına bağlı olarak birçok ailenin yapısında dönüşümler yaşanmasına neden oluyor. Özellikle ekonomik sebeplerle uzak mesafeli ilişkiler, eşler arasında daha yaygın hale geliyor. Çiftlerin ilişkilerinde yaptıkları fedakârlıkların nasıl algılandığı, bu davranışların ilişkiye nasıl yansıdığı konusunda büyük bir rol oynuyor.

Sevinç Bahattin Teymur Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Rehberlik Öğretmeni Arzu Nur Kölemen, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Gürhan Can ve Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üye. İsmail Hakkı Tomar’ın “Uzak Mesafe Evlilik İlişkilerinde Fedakârlığın Evlilik Doyumu Üzerindeki Dyadic Etkisi” isimli çalışmada ilişkilerini uzak mesafeli olarak sürdüren evli çiftlerin fedakârlıktan algıladıkları doyum ve zarar ile evlilikten sağladıkları doyum arasındaki ilişki ikili (dyadic) olarak inceleniyor. Anadolu Journal Of Educational Scıences Internatıonal’da yayımlanan çalışmada uygun örnekleme yöntemi kullanılıyor. Ayrıca haftanın en az üç gecesi evinden uzak kalan ve başka bir bölgede ikamet eden bir eşin bulunduğu, en az 6 aydır uzak mesafeden ilişkilerini sürdüren, 21-49 yaş grubundaki 101 evli çift örnekleme dahil ediliyor.

Kaynak: Freepik

Uzak mesafeli evlilik ilişkisi yaşayan çiftler, ilişkilerinde gönüllü ve karşılıklı olarak sergiledikleri fedakârlık davranışlarından sağladıkları doyum ile hem kendi evlilik doyumlarını hem de partnerlerinin evlilik doyumlarını arttırıyor. Bu bulgular, çiftlerin evliliklerinde yaptıkları fedakârlıkların, ilişkilerinden aldıkları memnuniyeti çift düzeyinde olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Evlilikte partnerlerin birbirlerine ve ilişkiye yönelik üstlendikleri görevler, yaşadıkları sorunları çözmelerine de kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda, partnerin yardım ve destek ihtiyacına duyarlı davranma, ilgi gösterme ve duygusal destek sunma gibi fedakârlıklar, çiftlerin ilişkilerinden duydukları memnuniyeti artırıyor. Yapılan araştırmalar da fedakârlık yapma isteği ve fedakârlık doyumu arttıkça, çiftler arasında uyum, evlilik doyumu, yakınlık ve ilişkisel bağların güçlendiğini ortaya koyuyor. İlişkide bir partnerin yaptığı fedakârlık, diğer partnerin de fedakârlık yapma sorumluluğunu harekete geçiriyor ve ilişkide bir fedakârlık döngüsü oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu döngü, partnerlerin birbirlerinin hayatını kolaylaştırmasını, sorunların çözümünde iş birliği yapmalarını ve daha yüksek bir ilişki memnuniyetine ulaşmalarını sağlıyor. Partnerlerin fedakârlık yapma konusundaki uyumu, hem ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde sürmesini kolaylaştırıyor hem de kariyer ve çalışma fırsatlarını bir arada götürebilmelerine olanak tanıyor. Böylece çiftler hem ilişkilerini hem de mesleklerini birlikte yürütme şansına sahip oluyorlar.

Kaynak: Chatgpt

Uzak mesafe ilişkisi ile artan depresyon hali boşanmalara neden oluyor

Gönüllü olmayan fedakârlıklar ise, çiftlerin ilişkilerinde olumsuz etkilere yol açıyor ve evlilikler daha çatışmalı bir hale gelebiliyor. Bu tür fedakârlıklar, çiftler için bir çatışma konusu haline gelebiliyor ve karşılıklı olarak evlilik doyumunu düşürüyor. Uzak mesafeli ilişkilerde özellikle geride kalan partnerler, ekstra iş yükü ve sorumluluklar üstlenmek zorunda kaldıklarında, bu durum fedakârlık algılarını olumsuz etkileyebiliyor ve her iki tarafın da mutsuzluğuna neden olabiliyor. Uzak mesafeli bir ilişki yürütmenin başlı başına bir fedakârlık olduğu düşünüldüğünde, bireylerin artan sorumluluklar nedeniyle fedakârlık yorgunluğu yaşamaları ve bu durumun ilişkilere olumsuz yansıması oldukça olası görülüyor. Araştırmalar, fedakârlıklarını kişisel çıkarlarına zarar verici olarak algılayan kişilerin evlilik doyumlarının ve bağlılıklarının azaldığını ortaya koyuyor. Özellikle kadınların, fedakârlıktan algıladıkları zararın hem kendi evlilik doyumlarını hem de partnerlerinin doyumunu negatif etkilediği belirtiliyor. Klinik Psikolog Harriet Lerner’in “Women in therapy” çalışması da kadınların ilişkilerini sürdürmek için zorunlu fedakârlıklar yapmak zorunda hissettiklerini ve bu durumun depresyona yol açabileceğini vurguluyor. Aynı şekilde, erkekler üzerinde de fedakârlığın depresyon riskini artırdığı gösteriliyor.




#evlilik #uzakmesafe #ilişki