Turizmin ekonomik katkısının artması, ülkeleri turizmi çeşitlendirme stratejilerini değiştirmeye yönlendiriyor. Gastronomi turizmi hem turistik destinasyonların marka değerini güçlendirmeyi hem de gıda güvenliği ve hijyen standartlarına odaklanmayı hedefliyor. Gastronomi eğitiminde, gıda mühendisliği ile ilgili derslerin önem kazanmasıgerektiği vurgulanıyor.
30 Aralık 2024
Gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminde gıda bilimine ait derslerin kapsamının genişletilmesinin gerekliliği, günümüz beslenme alışkanlıkları ve turist beklentileri doğrultusunda önem kazanıyor. Vegan, vejetaryen ve obezite gibi özel beslenme tercihleri olan bireylerin, tükettikleri gıdaların içeriğini ve kalori değerlerini bilme arzusu, turizm sektöründe hassasiyetle karşılanması gereken bir durum olarak öne çıkıyor. Gelir seviyesi yüksek turistlerin bu konudaki beklentilerinin artması, gastronomi alanında eğitim alan öğrencilerin gıda mühendisliği bilgisiyle donatılmasını zorunlu hale getiriyor. Bu kapsamda, gıda güvenliği ve hijyen standartlarına uygun, nitelikli personel yetiştirilmesiyle turist memnuniyetinin artırılması ve turizm sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor.
Kaynak: İdeogram
Giresun Üniversitesi Bulancak KK Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Hakan Akyurt ile Espiye Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Neslihan Yolasığmazoğlu’nun “Üniversitelerdeki Gastronomi Eğitiminde Gıda Mühendisliğinin Önemi ve Gastronomi Mühendisliği” isimli çalışması gastronomi eğitiminde gıda mühendisliği ve gıda biliminin önemli bir yere sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca gıda mühendisliğinin sadece yemeklerin hazırlanması değil aynı zamanda pişirme tekniklerine bilimsel bir bakış açısı kazandırarak, gastronomi öğrencilerinin bilgi birikimini artırdığı belirtiliyor. Gıda biliminin gastronomi eğitimine yaptığı katkılar, yemek pişirme sürecine bilimsel bir yaklaşım getirmekle kalmıyor, geleneksel yöntemlerin ötesine geçerek modern tekniklerin öğrenilmesini de sağlıyor. Öğrenciler, yeni teknolojiler ve gıdaların genel özellikleri hakkında bilgi edinirken, bu bilgileri turistlerin beklentilerine uygun şekilde uygulama fırsatı buluyor.
Son yıllarda, gastronomi ve gıda mühendisliği arasındaki işbirliğinin hem eğitim hem de sektörel çalışmalarda giderek önem kazandığı vurgulanıyor. Özellikle 20. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan moleküler gastronominin, mutfak sanatlarına bilimsel bir yaklaşım kazandırdığı ve bu durumun gastronomi eğitimlerinde bilimsel yöntemlerin daha fazla kullanılmasını sağladığı belirtiliyor. Doç. Dr. Hakan Akyurt ile Öğr. Gör. Neslihan Yolasığmazoğlu’nun çalışması, son 30 yılda gastronomi eğitiminin bilimsel ilkelerle yenilendiğine dikkat çekiyor. İnsanların sağlıklı beslenmeye olan ilgisinin artması, gıda mühendisliğinin gastronomi alanındaki rolünü daha da önemli hale getiriyor. Bu bağlamda, gastronomi bölümlerinde gıda bilimi, bileşen üretimi ve işlevsellik gibi derslerin yer aldığı yeni müfredatların gıda mühendisliği ile işbirliği içinde hazırlanması, bu dönüşümün en somut göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Freepik
Literatür taramasına dayanan çalışmada günümüzde hızlı yaşam koşulları nedeniyle yemek tüketim alışkanlıklarının değiştiği vurgulanıyor. Restoran yapılarına yönelik talebin artması, yemek hazırlama ve sunum süreçlerindeki hijyen ve güvenlik standartlarının önemini daha da artırıyor. Gastronomi eğitimi, bu gerekliliklere uygun olarak, bilimsel yöntemlerle sürekli yenileniyor. Üniversiteler, devlet kurumları ve özel yemek şirketleri arasındaki işbirlikleri sayesinde gastronomi ve gıda mühendisliği alanlarında yeni bir sektörün ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu süreçte, gıda mühendisliği ile gastronomi arasındaki ilişkinin yapılandırılması gerektiği ifade ediliyor. Gıda mühendisleri, gastronomi dünyasına yenilikçi yaklaşımlar getirirken, her iki bilim alanının insan sağlığı ve güvenliği açısından ortak bir şekilde çalışmasının zorunluluğunu vurguluyor. Restoranlar ve yemek işletmeleri için hem hijyen hem de bilimsel standartların belirlenmesi, gastronomi ve gıda mühendisliği iş birliğinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Gıda mühendisliği ile gastronomi ilişkisini pekiştirmek amacıyla ortaya atılan gastronomi mühendisliğine ilişkin mühendislik kavramları ile mutfaktaki uygulama örnekleri şu şekilde veriliyor:
Gastronomi’de mühendislik uygulama örnekleri
Socıal Scıences Studıes Journal’de yayınlanan çalışmaya göre gastronomi ürünlerinin mühendislik eğitimiyle bütünleşmesi, gıda endüstrisinin inovasyon kapasitesini ciddi şekilde artırıyor. Bu süreçte, bazı şeflerin yaratıcılıkları ve yetenekleri, büyük gıda şirketlerinin ilgisini çekiyor. Şefler, "araştırma şefleri" veya "mutfak bilim adamları" olarak Ar-Ge çalışmalarının bir parçası haline gelerek sektörde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
Gastronomi eğitiminin diğer disiplinlerle ilişkisi incelendiğinde, gıda mühendisliği alanıyla güçlü bir bağ bulunduğu görülüyor. Gıda güvenliği, hijyen, pişirme teknikleri, ısı ve yapısal özellikler gibi unsurlar gastronomi ile gıda mühendisliğini birbirine bağlıyor. Çalışmada gastronomi eğitimi veren tüm birimlerin ya dışarıdan görevlendirme ile ya da kadrolu olarak bu dersleri gıda mühendisi uzmanları ile işlemesi uygun olacağı, ancak gıda mühendislerinin kadrolu olarak bu birimlerde görevli olması, daha etkin bir eğitim açısından fayda sağlayacağı vurgulanıyor.
Gastronomi mühendisliği eğitimi veren birimler, şeflerin yaratıcılığı ve mutfak becerileriyle gıda mühendislerinin bilimsel bilgilerini birleştirerek yeni yöntemler ve ürünler geliştirmek için bir araya geliyor. Üniversite ortamında şefler ve araştırmacılar arasındaki bu etkileşim, bilimsel rehberlik ve laboratuvar imkanlarının kullanımını artırıyor. Böylece mutfak fikirleri daha hızlı bir şekilde lezzetli yemeklere dönüşüyor ve bazı yenilikçi çalışmalar gastronomik ürünlere evriliyor.
Kaynak: Freepik
Gastronomi, dünya genelinde giderek daha fazla önem kazanırken, turizmin etkili bir çeşidi olarak turistik talep üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Günümüz turizm eğitim sisteminde artan gastronomi eğitimleri, öğrencilere teknik konular ve uygulama alanlarında daha donanımlı bir öğrenme imkânı sunuyor. Bu çalışmada, gastronomi mühendisliği kavramı ve bu alanda kullanılan yöntemler ele alınıyor. Çalışma, gastronomi eğitimlerinde gıda mühendisliği derslerinin nasıl uygulanması gerektiğine dikkat çekerken, yenilikçi ortak projeleri ve inovatif çalışmaları teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, çalışmanın hem akademik çalışmalar yürütecek araştırmacılara rehberlik etmesi hem de sektördeki gastronomi uzmanları ve gıda mühendislerine destek sağlaması hedefleniyor.
#turizm #gıda #gastronomi #mühendislik