Image 1 Image 2

11 Kasım 2024

Girişimcilik, Dünya’da ekonomik gelişmenin en önemli kaynaklarından biri olarak biliniyor. Ülkelerin gelişme düzeyleri ile girişimcilik düzeyleri arasında olumlu bir doğrusal ilişki olduğu iddia ediliyor. Bu nedenle girişimciliğe katkıda bulunan süreçler önemli görülüyor.

Eğitim, girişimciliğe katkıda bulunan en önemli unsur oluyor. Girişimciliğin tarihi ne kadar geçmişe gidiyorsa ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyi de o kadar yükseliyor. Diğer taraftan, aynı şekilde, girişimciliği destekleyen bir eğitim sistemine sahip olma da ülkenin ekonomik kalkınma düzeyi ile doğrudan ilişkilendiriliyor.

Finlandiya’da eğitim sisteminin temelinde nitelikli öğretmenler bulunuyor. Finlandiya’da öğremenler en az yüksek lisans düzeyinde eğitim alıyor. Ayrıca öğretmen olarak atanabilmek için bilgi testi, psikolojik test gibi seçme aşamalarından geçmek gerekiyor. Öğretmen adaylarının, lisans öğrenimleri boyunca her yıl bir ay staj yapmaları zorunlu kılınıyor. Böylece Finlandiya’da, öğretmenlik en saygın mesleklerden birisi olduğu gibi mesleğe sahip olmak oldukça zor oluyor.

Kaynak: Canva

Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi alanlarda başarılı olan Finlandiya’da okullar belediyeye bağlı kuruluşlar olarak okul ve toplum arasındaki bağın güçlü olmasını sağlıyor. Şöyle ki; büyük şehirlerde okul müdürünü seçiyor, müdür ise öğretmeni atıyor.

Finladiya’da genel örgün eğitimde girişimciliği desteklemek adına, okul ile ev yaşamı bütünleştiriliyor, öğrencilere okulu sevdirme kaygısı güdülüyor, çocukların kişiliğine üst düzey saygı gösteriliyor, rekabet oluşturacak durumlardan kaçınılıyor, devlet tarafından finanse edilmesi ve nitelikli öğretmenlerin olmasıyla birlikte okulların işletmelerle yakın ilişki içerisinde olması gibi performanslar sergileniyor.

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Kurtuluş Yılmaz Genç’in “Eğitim Sisteminin Girişimcilik Davranışı Üzerindeki Etkisi: Finlandiya Örneği” adlı çalışmasına göre, girişimci bir toplum yaratabilmek için dürüstlük, bilgi, bilim ve katılımcılık temelinde bir toplumsal yapının oluşturulmasının gerekli olduğu ve bu özelliklerin gelişmiş ülkelere özgü olduğu belitiliyor. Çalışma, eğitimin girişimciliği destekleyecek şekilde yapılandırılmasının önemine vurgu yaparken, girişimciliğin bireye saygının üst düzeyde olduğu ve katılmcı bir toplumsal yapı içinde daha kolay geliştiğini ifade ediyor.

Hakemli Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisinde yayınlanan, SOS-BAP-A-230218-75 proje numarasıyla, Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü birimi tarafından desteklenen projeden üretilen ve literatür taarması yönteminden yararlanılan çalışmaya göre, girişimciliğin esnek, öğrenci odaklı, öğrenciyi merkeze alan ve ona saygı gösteren, değer veren, onu özgür bırakan bir eğitim sisteminin doğrudan ilişkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca eğitimin girişimcilik faaliyetleri üzerinde belirleyici etkiye sahip olmaları toplumsal kültürün oluşumunda etkili oluyor.

Yapılan çalışmaya göre Finlandiya’da ve girişimcilik düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde; çocukların kendilerini özgürce ifade etmelerine olanak sağlanıyor, “yaşayarak öğrenme” ilkesi esas alınıyor ve okul yaşamı ile gerçek yaşam bütünleşiyor. Ayrıca eğitimin her aşamada devlet tarafından finanse edilmesi de önemli bir unsur oluyor.


#girişimcilik #finlandiya #eğitim #kalkınma #yenilik #toplum