İşsizlik ve intihar, toplumun yapısını ve bireylerin davranışlarını etkileyen iki kritik sorun olarak karşımıza çıkıyor. İşsizlik, bireylerde maddi güvencesizlikle birlikte psikolojik stres ve toplumsal dışlanmaya yol açıyor. Bu nedenle işsizlikle başa çıkarken ekonomik çözümler kadar sosyal ve psikolojik desteklerin de önemli olduğu vurgulanıyor. İntihar ise küresel çapta büyük bir kamu sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor ve bu sorunun kökenlerinin anlaşılarak toplumun genel refahının artırılması gerekiyor. Merve Dilmeç, 23 Eylül 2024

İşsizlik ve geçim sıkıntısı, intihar oranlarını artıran önemli etmenler arasında yer alıyor. İşsiz kalan kişiler, kendilerini yetersiz, değersiz, umutsuz ve çaresiz hissedebiliyor. Bu duygular, depresyon, anksiyete, stres ve özgüven kaybına yol açıyor. Psikolojik sorunlar, intihar düşüncesini ve davranışını tetikliyor. Ayrıca işsizlik ve geçim sıkıntısı, bireyin aile ve toplumla olan ilişkilerini de olumsuz etkiliyor. İşsiz bireyler; aile içi şiddet, boşanma, yalnızlık, sosyal dışlanma ve yoksulluk gibi sorunlarla karşılaşıyor ve bu sorunlar da intihar riskini artırabiliyor.

Yapılan çalışmada işsizlik ve intihar arasındaki ilişkiyi incelemek için zaman serisi analizi yapılıyor. Zaman serisi analizi, zaman içinde değişen veri noktalarını incelemek için ekonometrik (ekonomik veri analizi) bir teknik olarak kullanılıyor. Bu yöntem, farklı alanlarda yaygın olarak kullanılarak genellikle geçmiş verilere bakarak gelecekteki eğilimleri, döngüleri ve mevsimsel değişiklikleri tahmin etmek için uygulanıyor. Zaman serisi, belirli aralıklarla düzenli olarak kaydedilen verilerden oluşuyor.

Paradigma Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, işsizlik ve ticari başarısızlıkların bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli sosyo-ekonomik sorunlar arasında yer aldığı tespit ediliyor. Ekonomik güvenceden yoksun kalan kişiler, yaşam standartlarındaki düşüş nedeniyle umutsuzluk ve ağır durumlarda intihar düşünceleriyle karşılaşılabiliyor. Benzer şekilde ticari başarısızlıklar sonucunda işveren ve çalışan arasında artan stres, psikolojik sağlık sorunlarına yol açıyor.

Harun Barlas Gürsoy ’a ait çalışmada Türkiye’deki işsizlik, geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlık gibi ekonomik zorluklarla bireyler arasındaki karmaşık etkileşimin, toplum sağlığı ve ekonomik politika oluşturma açısından önemi vurgulanıyor. Ayrıca araştırmaya göre işsizliğin, yapısal, mevsimsel, döngüsel ve süreksiz faktörlerden kaynaklandığı belirleniyor. Yapısal işsizlik, işgücü piyasası talepleri ile bireylerin nitelikleri arasındaki uyumsuzluktan doğuyor. Mevsimsel işsizlik, tarım ve turizm gibi sektörlerde mevsimsel değişmelerden etkileniyor. Döngüsel işsizlik, ekonomik durgunluk veya kriz dönemlerinde talep azalmasından, süreksiz işsizlik ise bireylerin geçici işlerde çalışmasından kaynaklanıyor.

Kaynak: Freepik

Toplumsal destek, işsizlikle mücadelede güçlü bir araç

Türkiye’de işsizlik, ekonomik yoksunluk, sosyal dışlanma, psikolojik sorunlar ve suç oranlarının artması gibi ciddi sonuçlara yol açıyor. İşsizlik, bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılayamaması ve sosyo-kültürel faaliyetlere katılamaması gibi ekonomik zorlukları beraberinde getiriyor. Sosyal dışlanma, işsizlerin toplumdan kopması ve ayrımcılığa maruz kalmasıyla sonuçlanıyor. İşsiz ve yoksul bireyler, toplumsal faaliyetlerden mahrum kalabiliyor, sosyal destek ağlarını kaybedebiliyor ve sosyal statü gibi ihtiyaçlarını karşılayamayabiliyor. Bu durum, insanların toplumsal bütünleşme sorunları yaşamalarına ve sosyal dışlanma algılarına yol açabiliyor.

Çalışmada işsizlikle başa çıkmak için mesleki eğitim fırsatları ve psikolojik destek hizmetleri sunulması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca işsizlikle mücadele politikalarının ve toplumsal destek ağlarının, işsiz bireylerin yaşam kalitesini artırma ve intiharla mücadelede etkili bir rol oynama potansiyeli bulunuyor. Araştırmada bireysel düzeyde işsizlere, psikolojik destek, mesleki eğitim ve iş arama rehberliği sağlanması gerektiği vurgulanıyor. Toplumsal düzeyde ise istihdam yaratma, sosyal güvenlik sistemlerini güçlendirme ve toplumsal farkındalığı artırma gibi politikaların uygulanması gerektiği öneriliyor.



#intihar #işsizlik #psikolojikveekonomiksorunlar