Image 1 Image 2

Kadınların eğitim seviyesinin yüksek olması ekonomik büyümede doğrudan etkili. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nin 22 ülkesini kapsayan 1999-2022 dönemi verilerine göre kadınlarda cinsiyet eşitliği sağlandığında eğitim oranında ve insani gelişmişlik endeksinde artış görülüyor. Bu durum yabancı sermayeyi olumlu yönde etkiliyor ve yatırımları artırıyor. 31 Ekim 2024

Gelişmekte olan ülkeler ekonomik kalkınma ve büyüme için doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyaç duyuyor. Ülkelerin ekonomik özgürlüğü, gelişmişlik düzeyleri, eğitimli birey sayısı, ekonomik büyüme oranı, insani gelişmişlik düzeyi gibi faktörler doğrudan yabancı sermaye yatırımını etkiliyor. Eğitim-yatırım ilişkisine bakıldığında ise kadınların cinsiyet eşitliğine sahip olmasının ekonomik büyümede doğrudan etkisi olduğu görülüyor.


Kaynak: Freepik

Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

Kocaeli Üniversitesinde yapılan ve ülke ekonomisini etkileyen faktörleri ele alan araştırmada, kadınların eğitim oranlarının bu süreçteki etkilerine odaklanılıyor. Kocaeli Üniversitesi Enformatik Bölümü öğretim görevlisi Ümmühan Akhisar ve Prof. Dr. Enver Alper Güvel’in yaptığı, “Kadınların Eğitim Oranlarının Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımına Etkisi: 22 OECD Ülkesinin Analizi” isimli araştırmada kadınların eğitim düzeyleriyle ülke ekonomileri arasındaki ilişki irdeleniyor. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergisinde yayınlanan araştırmada 1999-2022 dönemine ait eğitimli kadınların oranları modelleme yöntemiyle inceleniyor. Araştırmada 22 OECD (Avustralya, Belçika, Almanya, Avusturya, Çekya, Danimarka, Norveç, Estonya, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Finlandiya, Polonya, Fransa, Japonya, Meksika, Macaristan, Güney Kore, İspanya, İsveç, Slovenya, Portekiz) ülkesi için eğitimli kadın yatırımcıların oranının yüksek olduğu aktarılıyor.

Kaynak: Freepik

Cinsiyet eşitliği ekonomik büyümede olumlu etki yaratıyor

Akhisar ve Güvel’e göre kadınların eğitim oranının artması ülkedeki kariyerlerini de olumlu yönde etkiliyor. Bu durum da ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş olan ülkelerde yurtiçi sermaye yatırımının yüksek olmasını sağlıyor. Kadınların eğitim durumlarındaki artış cinsiyet eşitsizliklerinin önüne geçmek için de önemli bir adım. İstihdam ve cinsiyet eşitliğindeki iyileşmeler kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) üzerinde güçlü ve önemli bir etki yaratıyor.

Kaynak: Freepik

Yabancı sermaye için eğitime teşvik önemli

Gelişmişlik seviyesinin düşmesi ile eğitimli kadın sayısının da azaldığını belirten araştırmacılar, yapılan analizlerde kadınların eğitim oranındaki artışın o ülkenin insani gelişmişlik seviyesini arttırdığını aktarıyor. Araştırmacılara göre bir ülkede gelişmişlik seviyesi ne kadar ilerideyse, yapılan yatırımlar da aynı oranda büyüyor ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlanıyor. Benzer şekilde gelişmişlik seviyesindeki azalma da kadınların eğitim durumunda düşüşe neden oluyor. Bu da kadın yatırımcıların oranında azalmayı beraberinde getiriyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranı ile insani gelişmişlik indeksi birbirine doğrudan bağlı. Bu nedenle araştırmacılara göre, yurt dışına yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile kadınların eğitimleri birebir ilişkili.

Öğretim görevlisi Ümmühan Akhisar ve Prof. Dr. Enver Alper Güvel’in çözüm önerileri arasında, “devletlerin içeriye ve dışarıya doğrudan yabancı sermaye yatırımını arttırması ve ülkenin gelişmesi için hükümetlerin kadınların eğitimi teşvik etmesi” yer alıyor. Araştırmacılara göre hükümetlerin bütçelerinin daha fazlasını kadınların eğitimine ayırması ve farklı düzeylerde eğitim kalitesinin iyileştirilmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor.




#kadın #yabancıyatırım #teşvik #eğitim #OECD