Anne babalar çocuklarından her gün yeni bilgiler öğreniyor. Çocuklar, anne babalarına öğrendiklerini anlatırken, ebeveynler de bu bilgilerle kendilerini geliştiriyor. Teknolojiden spora, fen bilimlerinden sanata kadar birçok alanda çocuklar ebeveynlerine yeni bilgiler kazandırıyor.
Neziha Kartal, 9 Eylül 2024
Çocukların dünyasından bakıldığında, hayat insanlara ne kadar eğlenceli geliyor. Peki ya büyümüş de küçülmüşlere ne demeli? Akıllı ve büyüklerin cümleleriyle konuşan sevimli çocuklar... Çocuktan bilgi almayı ya eğlenceli içerikler içinde ya da az rastlanan bir şey olarak kabul ediyoruz. Oysa çocuklardan her gün yeni bir şey öğreniyoruz.
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Sevim Koçer ile öğretmen ve okul müdürü Kenan Aydın, "Aile İçinde Öğrenme: Ebeveynlerin Çocuklarından Öğrenmesi Üzerine Bir İnceleme" adlı çalışmalarında bu konuyu ele alıyor. Anne babaların çocuklarından bir şeyler öğrenip öğrenmediğinin araştırıldığı çalışmada 285 kişiyle anket yapılıyor ve anne babaların büyük bir kısmı, çocuklarının öğrendiklerini kendilerine anlattığını belirtiyor. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu, bu durumun kendi gelişimlerine katkı sağladığını ifade ediyor.
Aile içinde paylaşılan konular ve bu konularda çocuklardan bir şey öğrenme konusunda, çocukların yaşı öne çıkıyor. Çalışmaya göre çocukların yaşı arttıkça, aileleriyle bu konularda paylaşımları artıyor. Çocukların büyük çoğunluğu ebeveynlerini eleştiriyor ve kendilerini geliştirmelerini talep ediyor. Ebeveynlerin çoğunluğu, çocuklarının taleplerini karşılamak için kendilerini geliştirme çabası içine giriyor. Ayrıca anne babanın eğitim düzeyi arttıkça, çocuklarından bir şeyler öğrenme oranı artıyor.
Kaynak: Freepik
Okullarda öğrencilere anketler dağıtılırken, velilerinin ikisinin de doldurması isteniyor fakat katılımcıların yüzde 74’ü kadın, yüzde 26’sı erkek veliden oluşuyor. Babaların ankete katılımının oldukça düşük olduğu görülüyor. Katılan velilerin yüzde 90’ı, çocuklarının ödevlerine yardım ettiğini ifade ediyor. Annelerin, ödevlerde babalardan daha çok yardım ettiği belirtiliyor. Velilerin yüzde 87’si, çocuklarının kendileriyle bilgi paylaşma konusunda istekli olduğunu ifade ediyor. Ancak çocuklar, babalarıyla bilgi paylaşımında daha az istekliyken, anneleriyle daha çok paylaşıyor. Çocukların yüzde 90’ı, öğrendiklerini anne babalarına anlatıyor. Ancak babalarıyla daha az şey paylaşırken, anneleriyle daha çok konuşuyor.
Kaynak: Canva
Ebeveynlerin yüzde 93.3’üne göre çocukları kendilerinin gelişimine katkı sağlıyor. Bu oranlar konulara göre değişiklik gösteriyor. Velilerin büyük çoğunluğu, çocukları ile siyasi gündem (yüzde 66.0) ve ekonomi (yüzde 60.0) hakkında konuşmadığını ve bu konuda çocuklarından bir şeyler öğrenmediklerini belirtiyor. Bu durum, çocukların yaşı arttıkça değişiyor. Çocuklarının yaşı büyüdükçe, aileleriyle siyasi gündem ve ekonomi hakkında paylaşımları artıyor.
Kaynak: Freepik
Ebeveynlerin yüzde 44.6’sı, çocukları ile toplumsal olaylar hakkında konuşuyor ve bu konularda onlardan bir şeyler öğreniyor. Benzer şekilde, ebeveynlerin yüzde 51.6’sı fen bilimleri, yüzde 51’i sosyal bilimler, yüzde 71.6’sı gündelik yaşantı ve yüzde 70.5’i çocuklarından teknoloji konularında bir şeyler öğrendiklerini ifade ediyor. Yani çocukların yaşı arttıkça, aileleriyle bu konularda paylaşımları artıyor. Ebeveynlerin yüzde 60.7’si spor alanında, yüzde 58.3’ü sanat ve yüzde 43.5’i dini konularda çocuklarıyla konuşup onlardan bir şeyler öğreniyor.
Kaynak: Canva
Çocukların büyük çoğunluğu (yüzde 70.9), ebeveynlerini eleştiriyor ve yüzde 49.8’i ailelerinden kendilerini geliştirmelerini istiyor. Çocukların anne babalarını eleştirmesi, onları yetersiz görmelerini ve değişmeleri için bir tür talebi temsil ediyor. Anne babaları, çocuklarının eleştirisi karşısında kendilerini geliştirme çabası içine girdiğinde öğrenme süreci başlıyor. Çocukların eleştirisi, ebeveynlerinin gelişiminde bir tür dış motivasyon oluyor. Anne babaların yüzde 60’ı, çocuklarının taleplerini karşılamak için kendilerini geliştirme çabası içinde bulunuyor. Velilerin büyük bir bölümü, çocuklarının eleştirisi ve kendilerini geliştirmeleri yönündeki talepleri ciddiye alarak gelişme çabası içine giriyor.
Kaynak: Canva
Yaşam boyu öğrenme içerisinde anne babalar da çocuklarından birçok şey öğreniyor. Anne babaların, çocuklarının eğitimi sürecinde onlara ödevlerinde yardım etmesi, sorularını cevaplaması, okul ve arkadaşları hakkında konuşması ve internette gördüklerini paylaşması gibi durumlar, anne babaların da bilgilerini güncellemesini sağlıyor.
#anne #baba #çocuk #yaşamboyuöğrenme #eğitim #aile